Rules / Help
At last you can show others your talents as a manager for a trotting stable. Compete against others in this gigantic manager game.

This page is only available in swedish

 



Vad går spelet ut på?:

Spelet går ut på att köra in så mycket pengar som möjligt till sitt stall med hästarna man har, det är så verklighetsbaserat som möjligt. Som i verkligheten finns det mängder med olika strategier för att lyckas, ska du träna dina hästar hårt? satsa på unghästar? försöka hitta de bästa tränarna? anmäla till de största loppen? matcha hästarna försiktigt för att undvika skador? satsa på att avla fram topphästar? köpa kanonhästar från stuteriet? ja, det finns oerhört många sätt, vilket blir ditt koncept?

Topplistan i spelet hittar du under Listor/rekord och där finns även aktuella priser.

Det är endast tillåtet att ha ett stall per person. Brott mot detta resulterar i omedelbar avstängning. Vanliga vett och ettikett regler gäller på hela travzonen.

Spelledningen består av
Skriv brev Andreas Eriksson - Programmering och design.


Stallet:
I stallet hittar du alla dina hästar och kan se hur mycket var och en har springit in. Klicka på hästen och alla uppgifter om hästen dyker upp. Skulle det dyka upp ett rött kors efter hästens namn betyder det att hästen är skadad. Ett ¤ anger att hästen ligger ute till försäljning.

I prisskåpet syns alla dina pokaler som du fått efter segrar i loppen dina hästar startat i. Det står även uppgifter om dig, var du har din hemmabana, Insprungna pengar, vilket transportfordorn du har när du åker till banorna för att starta dina hästar. Du köper nytt transportfordorn i travsportaffären. Du ser enkelt hur mycket foder du har i stallet och vilka skor du har till hästarna, det handlar du också i travsportaffären.

I träningsrapporten kan du se hur dina hästar utvecklas.


Hästen:
Din häst har 7 synliga egenskaper: Styrka, Snabbhet, Startsnabbhet, Spurt, Galopprisk, Form och Rutin.

- Styrka: Viktigast på medel och långdistans och om det är tung bana.
- Snabbhet: Viktigast på kort och medeldistans.
- Startsnabbhet: Viktigast på kort distans.
- Spurt: Lika viktig på alla distanser. Extra bra vid långt upplopp.
- Galopprisk: Lika viktig på alla distanser.
- Form: Lika viktig på alla distanser.
- Rutin: Lika viktig på alla distanser.

Sedan även hur bra hästen är på vinterbana och tung bana.

Alla hästens egenskaper spelar in när den tävlar.

Sök lopp:
Denna funktion söker efter lopp som passar hästen. (Det går också att hitta lopp i kalendern eller under menyn "Lopp".)
Klicka "anmäl" vid det lopp du vill för att se vilka hästar du kan anmäla till loppet från ditt stall. Anmälningsavgiften + eventuella resekostnader visas också nu. Klicka sedan på "anmäl" vid den häst du vill anmäla, därefter väljer du kuskar till hästen och klickar på "Gå vidare". Din häst är nu anmäld. Du kan anmäla hur många hästar du vill till samma lopp. Du kan anmäla en häst till flera lopp samma dag. Kommer din häst med i det lopp som går först stryks anmälningarna till de andra loppen den dagen eftersom hästen inte kan starta i flera lopp på samma dag förutom i speciella fall. Anmälningsavgiften betalas direkt då du anmäler en häst. Anmälningsavgiftem är alltid 0,1% av första priset. Om du åker med fler än en häst till samma bana får du endast betala resekostnader för en häst.

Om det är mindre än 3 hästar anmälda till ett lopp kommer det inte att köras. Detta lopp kommer inte heller att sparas i statistiken.

Anmälningar:
Här kan du se vilka lopp hästen är anmäld till. Om du av någon anledning skulle ångra en anmälning så kan du ta bort den genom att klicka på krysset vid den berörda anmälningen. Du får dock inga pengar tillbaka.

Strykningar
Det går endast att stryka en häst om den är skadad. Du stryker hästen genom att gå in på startlistan för loppet och klicka på "Stryk".

Pensionera:
Om du trycker på denna knapp så pensioneras hästen. Det går endast att pensionera hästar som är 3 år eller äldre. Det går ej att pensionera hästar som ligger ute till försäljning.

Kastrera:
Hingstar går att kastrera. En kastrering leder "oftast" till en förbättring av hingstens egenskaper men den kan också bli sämre. Tänk på att hingsten blir en vallack, den kan alltså inte längre deltaga i avel. Efter kastreringen måste vallacken vila ett tag.

-Startpoäng. Räknas ut på de fem senaste loppen. Så många tusen hästen sprungit in så många startpoäng har hästen. Startpoängen är mycket viktigt att försöka hålla högt hela tiden då det är det man går på du anmäler hästen till lopp. Har hästen låg startpoäng får han svårare att komma med i de större loppen då det oftast anmäls fler hästar än vad som kan starta.

-Insprungna pengar (visar hästens totala insprungna pengar), loppstatistik och rekord på de olika distanserna finns också. Du kan även se hästens nästa, senaste och tidigare lopp, hemmabana, ålder, kön, nationalitet mm.

Taktik:
Du väljer själv om du vill ge körorder till kusken. Du kan välja mellan: Defensivt, Ingen körorder och Ge allt! Om hästen har sämre form än vad som är minst rekommenderat så riskerar den att skadas. Om hästen skadas så blir du meddelad efter loppet.

- Väljer du defensivt kommer inte hästen ta ut sig helt. Formen sjunker då inte lika mycket efter loppet. Kan vara en bra idé att välja om du tror din häst möter ett överkomligt motstånd eller om du vill spara den till ett annat lopp. Minsta rekommenderad form 3.5.

- Väljer du ingen körorder så kör kusken som den vill. Formen sjunker en del efter loppet. Minsta rekommenderade form 6.

- Väljer du Ge allt! kommer kusken köra offensivt och ta ut hästen till max. Formen sjunker rejält efter loppet. Kan vara en bra idé att välja då det nalkas ett riktigt storlopp. Minsta rekommenderade form 7.5.

En defensiv kusk är bättre på att köra din häst om du valt en defensiv taktik. En offensiv kusk är därmed bättre om du valt att ge allt! (offensiv taktik).

Köra barfota:
När du väljer att köra barfota så måste du vänta 10 dagar innan hästen kan springa barfota igen. Det är en klar fördel att köra barfota om det är bra väder, galopprisken ökar en aning.

Skor:
Olika skor passar till olika underlag. Om du vill ha ut maximalt av din häst så får du se till att välja rätt skor. Skor finns att köpa i Travsportaffären.
Huvudlag:
Det finns tre olika huvudlag att välja på, Öppet, Norskt och Stängt. Norsk ger din häst lite extra speed på slutet men ökar även galopprisken en aning. Stängt ger även det lite ökad galopprisk men gör din häst snabbare i starten.

Träning:
Du väljer på 6 träningssätt, Allmän, Intervall, Backträning, Spurtträning, Säkerhet och Acceleration. Träningen äger rum varje dag vid midnatt. Om hästen är skadad (1 vecka eller mer) får den ingen träning. Hästen riskerar alltid att skadas under träningen. Om detta skulle inträffa så blir du meddelad direkt. Om hästen inte har deltagit i ett lopp de senaste 15 dagarna så kommer formen att börja gå ner.

- Allmän: Tränar främst upp formen men också lite av alla värden.
- Intervall: Tränar hästens snabbhet.
- Backträning: Tränar hästens styrka.
- Spurtträning: Tränar hästens spurt.
- Säkerhet: Tränar ner hästens galopprisk.
- Acceleration: Tränar hästens startsnabbhet.

Du väljer även vilken av dina tränare som ska träna din häst. Tänk på att tränarna är bra på olika träningssätt och det är fördel att välja en tränare till hästen som har som den specialitet som din häst tränar. Alla hästar har olika potential att bli riktigt bra och utvecklas också olika snabbt. Denna potential går inte att se. Träningspotentialen kan även ändras under hästens aktiva tid.

Foder:
Du bestämmer själv foder för din häst. Ju dyrare foder desto bättre tränar hästen. Du kan köpa mer foder i Travsportaffären. Det går åt ett foder/dag och häst. Du har alltid ett standard-foder till hästen om du inte väljer att köpa något annat.

Avel:
Det är endast hingstar som tjänat mer än 250 000 kr som kan ansöka om att bli avelshingstar. När du har ansökt så kan du själv ställa in pris för avel, 50 000 - 500 000 kr. Alla tillgängliga ston dyker upp i rull-listen. Välj det sto du vill och klicka sedan på Starta avel. Ett föl kommer att födas efter en vecka. Ditt sto kan inte tävla inom den här perioden. Fölet ärver en del av mammans och pappans egenskaper. Fölet föds som ettåring och det kommer ta två veckor innan det fyller tre och du kan börja tävla med det.

Köp/Sälj
Om du vill sälja din häst kan du göra det här. Fyll i utropspriset och klicka på sälj. Hästen kommer nu att ligga ute till försäljning i 72h. Du blir meddelad om någon lägger bud på din häst. Du blir även meddelad om någon lägger ett högre bud på en häst som du bjudit på.


Lopp:

Lopp till dina hästar hittar du enklast i kalendern eller genom att söka lopp på hästens sida. Det finns givetvis lopp med olika prissummor så det gäller att matcha sina hästar på bästa möjliga vis så de drar in så mycket pengar som möjligt till ditt stall. Vissa lopp klonas om det blir tillräckligt många anmälningar, detta visas med en ikon efter loppets datum.


- Grupp 1 lopp. Här hittar du årets alla så kallade storlopp. Inom grupp 1 finns loppen som ingår i ligorna Grand League, World Trophy Cup. Alla stora årgångslopp är också samlade här.

- Grand League. Det är den mest prestigefyllda ligan i spelet och innefattar 7 lopp om året - så det gäller att ha sina topphästar i form och med höga startpoäng när ett lopp där närmar sig. Resultaten i loppen görs om till poäng. Vinst ger 10 poäng. Tvåa ger 5 poäng. Trea ger 4 poäng. Fyra ger 3 poäng. Femma ger 2 poäng och sexa ger 1 poäng. Du kan se loppen och tabellen på denna sida. Den häst som plockat ihop flest poäng när Grand League är slut får 3 000 000 kr.

- Guld/Silver/Brons. Körs varje lördag och upplägget är samma som V75 fungerar. Ett meeting innehåller tre försök och en final, dit de fyra första från varje försök går. Här ser du alla Guld/Silver/Brons-dagar och när dom går. Du ser även vilka som är inkvalade för kommande finaler och resultat från tidigare Guld/Silver/Brons-tävlingar.

- Sök lopp. Här går du in om du önskar söka efter lopp.

Resultat från de senaste loppen hittar du på nyhetssidan, annars är det bara att klicka in på kalendern och till det lopp du vill ha resultat ifrån och klicka på fliken "resultat". Resultat från storloppen hittar du på storloppsidan.



Inställningar:

Här kan du ändra din stalldress och gå vidare till din profil där du kan ställa in andra inställningar i spelet som valuta tex.



Nyheter:

Detta är spelets förstasida där du hittar de senaste startlistorna, resultaten och de kommande anmälningarna. Du ser även de viktiga nyheterna som rör spelet och du ser även de fem bästa stallen just nu i topplistan.



Ekonomi:

Här listas dina inkomster och utgifter. Du såklart hur mycket pengar du har, prognos efter veckans slut och resultatet denna vecka. Alla kostnader dras vid ekonomi-uppdateringen på söndagar förutom övriga kostnader som dras direkt. Segerpremier, spelvinster, försäljningspengar och avelspengar kommer direkt in i kassan. Tänk på att hålla bra koll på din ekonomi.


Dina spel:


Här listas dina senaste spel och dina nuvarande. Du spelar på loppen genom att gå till loppet och klicka på fliken "Tippa".



Personal:

Din personal består av skötare och tränare som är specialicerade på olika träningsmetoder. Varje skötare och tränare kan endast ta hand om en häst åt gången. Det är inte nödvändigt att ha tränare och skötare till varje häst även om det höjer träningsdosen för hästen avsevärt. Tränarna blir bättre med tiden precis som dina hästar. När en tränaren blir över 50 år blir han/hon gradvis sämre. Skötare blir gradvis sämre redan vid 35 års ålder. Skötare kan dock befodras till tränare. Tränare och skötare åldras ett år varje vecka.
Varje tränare och skötare kräver ön varje vecka. Du kan avskeda och anställa en ny tränare när du vill. Det kostar 4 000 kr att avskeda någon och 10 000 kr att anställa någon ny.



Byggnader:

- Stallboxar. När spelet startar så kan du endast ha 5 hästar i stallet. Du kan bygga ut stallet när du har spelat ett tag. Varje häst kostar 2 500 kr/vecka.

- Träningsanläggning. En mycket bra investering, men dyr. Med en träningsanläggning får dina hästar mycket fina träningsmöjligheter och har lättare att utvecklas. Det kostar 500 000 kr att bygga en tränings-anläggningoch 50 000 kr/vecka att ha en driva den.

- Veterinär klinik. Också en mycket bra investering, om din häst blir skadad så slipper du skicka iväg hästen för vård. Med en veterinär klinik blir din häst mycket snabbare frisk igen. Det kostar 100 000 kr att bygga en Veterinär-klinik och även 25 000 kr/vecka

Travsportaffären:

Här kan du köpa skor, foder och transportmedel.

Skor:

Hästarna presterar olika bra beroende på banunderlaget och vilka skor du väljer att köra hästen med. Järnskor har du alltid i stallet och det körs hästen med om du inte väljer någonting annat, järn passar hyfsat till de flesta underlägen. Aluminium skor passar allra bäst till något tung bana men går även ganska bra vid lätt bana. Lätta aluminium lämpar sig bäst vid lätt bana. Guldskor används främst på tung bana. Brodd bör endast användas vid vinterbana då det behövs extra fäste. Det ultimata är att köra hästen barfota, men då måste banförhållandena vara bra.

Foder:

Det finns fem olika foder att välja mellan i olika prisklasser. Välj det som passar din ekonomi eller använd standardfodret som alltid finns i stallet.

Transportmedel:

Du startar med standardvagnen men hästarna påverkas då lite av resan, har du ekonomi till det kan du köpa bättre transportmedel så dina hästar kan prestera på topp. Reser du långt och tävlar är det ultimata att ha eget flyg.



Kalender:
Här hittar du alla lopp sorterade efter datum. Ett bra sätt att se vilka lopp som kommer här näst och ett bra sätt att kunna kolla efter vilka lopp som kommer senare och planera för dina hästar.



Köp häst:

Här hittar du hästar som ligger ute till försäljning. Tänk på att du inte kan bjuda på en häst om du redan har 5 hästar i stallet.



Avelshingstar:

Du kan bara avla om du har ett sto i ditt stall. Har du det kan du köpa sperma från någon av avelshingstarna i spelet. Det är givetvis större chans att det blir ett bra föl när två topphästar avlas men det är inte säkert, två dåliga hästar har större chans att få ett dåligt föl. Precis som i verkligheten. Både hingst och sto måste vara minst 3 år för att kunna delta i avelsverksamhet.

Använder andra medlemmar din hingst som avelshingst får du betalt för det.




Stuteri:

Här kan du köpa in nya hästar från ett stuteri som erbjuder hästar från hela världen, du väljer själv ålder och kön på hästen, därefter klicka på köp och du får en ny häst i ditt stall, egenskaperna på hästen du köper slumpas fram beroende på landets avelskvalité. Ett land med avelskvalitet fem kan jämföras med avel mellan två hästar som bägge har fem i medel.



Banor:

Här finner du alla världens banor (så gott som).



Kuskar:

Här finner du alla kuskar som är med i spelet. Med segerprocent och andra fakta. Kuskarna är rankade från 1-5 stjärnor. En defensiv kusk är bättre på att köra din häst om du valt en defensiv taktik. En offensiv kusk är därmed bättre om du valt att ge allt (offensiv taktik).


Listor/rekord:

Här ser du topplistan i spelet och vilka priser du kan vinna. Du hittar också intressanta rekordnoteringar i spelet. Rekorden är på kort distans (1600-2099m) medel distans (2100-2599m) och lång distans (2600-5000m).



Sök:

Här kan du söka efter lopp, hästar, användare mm.


Mail:

Här samlas dina mail som du får av andra medlemmar i spelet. Har du ett nytt mail lyser ikonen grön.


Dina händelser:

Här hittar du dina största händelser som händer/hänt i ditt stall, som tex att din häst kom med i ett lopp, att din häst blivit avelshingst osv...


Kompisar:

För att göra någon till din kompis så måste du gå till den personens sida och klicka på kompis-ikonen. När du gör det skickas det ett meddelande till din nya kompis som talar om att han/hon fått en ny kompis. När du har gjort detta kommer du att kunna se din kompis här. Är någon av dina kompisar online så lyser kompisikonen grönt.


Gästbok:

Här kan andra användare skriva till dig, har du ett nytt inlägg i gästboken lyser den grön.


Travspelet News:

Det här är spelets egna travtidning där du hittar allt från repotage och intervjuer till små notiser och större nyheter. Du finner tidningen längst upp, jämte din gästbok. Har det skrivits en ny nyhet sedan senast du loggat in lyser ikonen grönt. Har du synpunkter eller vill skriva i Travspelet News, tveka då inte att skicka iväg ett mail till travspelet@travzonen.se


Kontakta spelledningen:

Frågor, tips eller ideér? Tveka inte att skicka iväg ett mail till följande adress;

travspelet@travzonen.se